Skip to content

Metabolizm lipoprotein przez wątrobiaki szczura. Badania nad etiologią wadliwej diety hamującej syntezę cholesterolu.

2 tygodnie ago

572 words

W odróżnieniu od prawidłowej wątroby wiadomo, że wątrobiaki in vivo nie zmniejszają szybkości biosyntezy cholesterolu w odpowiedzi na zwiększony cholesterol w diecie. Biorąc pod uwagę dostępne dane postawiono hipotezę, że defekt może polegać na dostarczaniu cholesterolu do komórki wątrobiaka. Aby dalej badać, badano interakcje lipoprotein z komórkami raka wątrobowokomórkowego szczura w hodowli tkankowej (HTC 7288C) i tą samą linią komórkową in vivo. Komórki HTC hodowane w pożywce zawierającej 10% surowicy cielęcej wykazywały wysycalne, specyficzne, zależne od wapnia wiązanie szczurzych szczątków 125I-chylomikronowych w 4 ° C z połową maksymalnego nasycenia przy 4,8 mikrograma białka / ml i maksymalnym wiązaniem 96 ng białka / 10 ( 6) komórek. W temperaturze 4 ° C komórki HTC wiązały również specyficznie ludzką lipoproteinę o niskiej gęstości (LDL) 125I, ale wiązały ją z dużo mniejszym powinowactwem. Komórki te wykazywały również swoiste wiązanie ze szczurzym LDL i szczurzym hipercholesterolemiczną lipoproteiną o bardzo niskiej gęstości (VLDL). Wszystkie te lipoproteiny zostały zdegradowane przez komórki HTC. Stwierdzono zatem, że komórki wątrobiaka posiadają receptory lipoproteinowe, które rozpoznają i przetwarzają resztki LDL, VLDL i chylomikron. Całonocna inkubacja komórek HTC w pożywce zubożonej w lipidy, zawierającej 0,5 mikroM kompaktyny, zwiększała wiązanie szczurzych pozostałości chylomikronowych i VLDL hipercholesterolemicznych około 1,7-krotnie bez znaczącej zmiany powinowactwa wiązania. Wiązanie LDL również wzrosło, około 3,5-krotnie. Zmiany te zaobserwowano także, gdy wiązanie i internalizację mierzono w 37 ° C. Po tym jak komórki HTC inkubowano w pożywce zubożonej w lipidy, szybkość, z jaką octan [14C] włączono do cholesterolu [14C], wzrosła 2,5-krotnie. Włączenie szczątkowych szczątków chylomikronu w ilości 5-10 mikrogramów białka / ml zapobiegało takiemu wzrostowi inkorporacji octanu lub, jeśli dodawano po hodowli w pożywce zubożonej w lipidy, zmniejszało zwiększone poziomy z powrotem do wartości kontrolnych. Jednakże szybkość wprowadzania octanu do cholesterolu przez komórki hodowane w pełnej pożywce nie zmniejszyła się do poziomów poniżej linii podstawowej szczątków chylomikronu szczura. Włączenie ludzkiego LDL tylko częściowo zapobiegło wzrostowi lub tylko częściowo zredukowało zwiększone poziomy z powrotem do kontroli i nie zmniejszyło poziomów kontroli poniżej linii podstawowej. Hipercholesterolemiczny VLDL, który zawiera więcej cholesterolu na cząsteczkę niż resztki chylomikronu, zmniejszył inkorporację octanu 14C do poniżej poziomów kontrolnych. Dlatego wewnątrzkomórkowy mechanizm regulacji dolnej syntezy cholesterolu przez lipoproteiny pozostaje nienaruszony w tych komórkach. Na podstawie tych wyników postawiliśmy hipotezę, że względny brak receptorów lipoprotein wyrażanych przez wątrobiaki in vivo w porównaniu z tymi wyrażanymi przez prawidłową wątrobę wyjaśniałoby pozorny brak sprzężenia zwrotnego zahamowania syntezy cholesterolu Zgodnie z tą hipotezą, wiązanie się reszt chylomikronowych z błonami komórek wątrobowych było 3-5 razy większe niż błon z guzów wyhodowanych in vivo podskórnie lub domięśniowo. Membrany z komórek nowotworowych najmniej dobrze wyhodowały resztki związane in vitro. Proponuje się, że względny brak receptorów powoduje, że wątrobiak ma niekorzystną pozycję w konkurowaniu z wątrobą o lipoproteiny pochodzenia dietetycznego i może wyjaśniać brak regulacji sprzężenia zwrotnego syntezy cholesterolu w wątrobiakach.
[patrz też: centrum pomocy profesjonalnej, zioła czystek skutki uboczne, choroba werdniga hoffmana ]
[patrz też: szpital wojskowy bydgoszcz rejestracja, ćwiczenia na koncentrację uwagi u dzieci, parafia lubrza ]