Skip to content

Interakcja kolagenu z lipidami ścięgien Xanthomata.

2 tygodnie ago

409 words

Aby określić stan fizyczny lipidów w ścięgnistej ksantomacie, sześć próbek chirurgicznie usuniętych od trzech pacjentów z rodzinną hipercholesterolemią badano za pomocą mikroskopii, kalorymetrii i dyfrakcji rentgenowskiej. Głównymi składnikami Xanthomata były lipidy (33% suchej masy) i kolagen (24% suchej masy). Głównymi lipidami były ester cholesterolu i cholesterol. Mikroskopia świetlna i cienkowarstwowa mikroskopia elektronowa wykazały sporadyczne skupienia komórek piankowych oddzielone masami pozakomórkowego kolagenu. Spolaryzowana mikroskopia świetlna świeżej, zmielonej tkanki wykazała rzadkie kropelki wolnego estru cholesterolu. Po ogrzaniu tkanka gwałtownie skurczyła się w przybliżeniu do 70 stopni C, w wyniku czego uwolniono dużą ilość estru cholesterolu. Skaningowa kalorymetria świeżych kawałków ksantoma wykazała pojedyncze, szerokie, odwracalne ciekłokrystaliczne przejście estru cholesterolu z maksymalną temperaturą od 32 do 38 stopni C. Entalpia (0971 +/- 0,07 cal / g) była zmniejszona w porównaniu z wyizolowanym estrem cholesterolu od każdego xanthomy (1,1 +/- 0,01 cal / g). Występowała duża nieodwracalna endoterma denaturacji kolagenu (temperatura szczytowa = 67 ° C, entalpia 9,9 cal / g kolagenu), która odpowiadała skurczowi tkanki odnotowanemu przez mikroskopię. Po denaturacji kolagenu próbka wykazywała dwupłaszczyznowe odwracalne ciekłokrystaliczne przejścia estru cholesterolu, entalpii 1,18 +/- 0,1 cal / g, identyczne z przejściami wydzielonego estru cholesterolu. Włókna wycięte z fron Xanthomata zbadano metodą dyfrakcji rentgenowskiej w temperaturach poniżej i powyżej przejścia estrowego cholesterolu. W temperaturze 20 stopni C znajdowało się słabo zorientowane równikowe odbicie rozstawienia Bragga 36A, które odpowiadało fazie smektycznej estru cholesterolu i szereg ukierunkowanych odbić kolagenowych. W temperaturze 42 ° C odbicie estru cholesterolu zniknęło. Rozciągnięte włókna badane w 10 stopniach C wykazały dobrą orientację odbić kolagenu i estru cholesterolu, a ponadto odstępy południkowe wskazujące ukierunkowaną krystalizację estru cholesterolu. Badania te sugerują, że głównym składnikiem ścięgnistej ksantomaty jest pozakomórkowy ester cholesterolu, który wykazuje zmienione topnienie i orientację cząsteczkową w wyniku interakcji z kolagenem. W temperaturach xanthoma ester cholesterolu znajduje się w stanie ciekłokrystalicznym smektycznym, prawdopodobnie ułożonym między włókienka kolagenowe, a długością osi cząsteczek cholesterolesteru prostopadle do osi włókna kolagenowego. Takie oddziaływania między estrami kolagenu i cholesterolu mogą sprzyjać pozakomórkowemu osadzaniu się estru cholesterolu pochodzącego ze źródła wewnątrzkomórkowego lub bezpośrednio z lipoprotein w osoczu.
[więcej w: kasza jaglana indeks glikemiczny, szpital wojskowy bydgoszcz rejestracja, ból pleców w dolnej części ]
[hasła pokrewne: jasiona, zgkim lubrza, parafia lubrza opolskie ]